Στην μικρή μελισσοκομική μονάδα μας, φροντίζουμε να έχουμε και βασίλισσες,  τόσο για τις ανάγκες του μελισσοκομείου μας, όσο και για τις ανάγκες των συναδέλφων μας.

Η επιλογή τόσο των νεαρών προνυμφών που επιλέγονται για εμβολιασμό, όσο και των μελισσιών έναρξης/αποπεράτωσης γίνεται υπό τα εξής βασικά κριτήρια & χαρακτηριστικά:

– Δυνατά μελίσσια
– Υγιή μελίσσια
– Μελίσσια που έχουν καλή “εξυγιαντική συμπεριφορά”
– Παραγωγικά μελίσσια
– Μελίσσια συνεργάσιμα, με καλό και ήρεμο χαρακτήρα (σε λογικά πλαίσια)
– Απαλλαγμένα μελίσσια από Varroa ή άλλες ασθένειες

Γενικότερα η επιλογή γίνεται με βάση τα καλύτερα χαρακτηριστικά και αυτά που κατά βάση, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι προτιμούμε

* Ο εμβολιασμός γίνεται με το χέρι και βελονάκι εμβολιασμού (παραδοσιακός τρόπος).

Εφόσον τα βασιλικά κελιά ανοίξουν και υποδεχτούμε τις νεογέννητες βασίλισσες/μάννες (ή μάνες) μας, αυτές θα παραμείνουν στο μελίσσι/παραφυάδα/κυψελίδιο για τουλάχιστον ένα μήνα, ώσπου να πραγματοποιηθεί η γαμήλια πτήση της βασίλισσας και να γίνει έλεγχος της ωοτοκίας/γέννας, της νέας μας βασίλισσας. Εφόσον κατά τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι, οι νέες μας βασίλισσες είναι έτοιμες, τότε (και μόνο τότε), θα είμαστε κι εμείς σε θέση να τις προσφέρουμε στους αγαπητούς συναδέλφους μας.

Οι βασίλισσες μας είναι ντόπιες και ελεύθερης γονιμοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν συχνά διαφορές είτε στην εμφάνιση (χρωματικές διαφορές), είτε ακόμα και στον χαρακτήρα τους. Αυτό είναι κάτι που αφορά τις επιλογές της ίδιας της φύσης ξεκάθαρα και που κυρίως εξαρτάται από το: τί κηφήνες κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή του εκάστοτε μελισσοκομείου.

Από δική μας επιλογή, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τράπεζες βασιλισσών ή πολύ μικρά κυψελίδια, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν «στρεσάρισμα» που θα μπορούσε να υποστεί η βασίλισσα κατά την μετάβαση από το μικρό κυψελίδιο σε μία μεγαλύτερη παραφυάδα.

Οι βασίλισσες από τη φάση του βασιλικού κελιού και μέχρι να δοθούν στα χέρια του συνάδελφου μελισσοκόμου, βρίσκονται σε κυψελίδια τριών πλαισίων με τον αντίστοιχο πληθυσμό μελισσών ή/και μεγαλύτερα. Οι βασίλισσες συλλέγονται την ίδια μέρα που πρόκειται να μεταφερθούν προς παράδοση στον μελισσοκόμο που τις έχει ανάγκη. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικούς κλωβούς βασιλισσών με συνοδούς/παραμάνες μέλισσες και χειροποίητο μελοζύμαρο. Επίσης οι βασίλισσες μας, συνοδεύονται από έντυπο χαρτί με συμβουλές/χειρισμούς (όπως ακριβώς εμείς εφαρμόζουμε στα μελίσσια μας), για την επιτυχημένη εισαγωγή της νέας γονιμοποιημένης βασίλισσας σε παραφυάδα.


Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του τόπου μας, των λεπτεπίλεπτων χειρισμών και του πολύ αυστηρού προγράμματος που απαιτεί η βασιλοτροφία γενικότερα, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων, οι παραγγελίες για βασίλισσες θα πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων, μέσω επικοινωνίας.
Για παραγγελίες άνω των είκοσι (20) βασιλισσών, η επικοινωνία/συνεννόηση θα πρέπει να έχει γίνει ήδη πριν την περίοδο έναρξης του προγράμματος της βασιλοτροφίας και πριν την έναρξη του φαινομένου της σμηνουργίας.
Τα παραπάνω ισχύουν για βασίλισσες και για βασιλικά κελιά.
Στην περίπτωση που απαιτείται «μαρκάρισμα», θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία/συνεννόηση.

author-avatar

Γαβριήλ Κονδύλης

Ο Γαβριήλ κατάγεται από τους Μύλους της Νάξου (Κυκλάδες), όπου ζει με τη σύζυγο και την οικογένεια του, διατηρεί την επιχείρηση και φροντίζει τις μελισσούλες του. Είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, απόφοιτος του Γεωπονικού Τομέα, με πτυχίο Τεχνικού Φυτικής Παραγωγής, έχει αρκετές συμμετοχές σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, διημερίδες και οτιδήποτε άλλο αφορά την ενημέρωση – εκπαίδευση πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο, την μελισσοκομία και τις μέλισσες. Μέσω άρθρων που γράφει περιστασιακά ο ίδιος, προσπαθεί για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, τόσο για μελισσοκομικά θέματα, όσο και για θέματα που απασχολούν το χωριό που ζει και γενικότερα την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο.