Οι ρίζες της «υψέλια» είναι χωμένες βαθιά στη Ναξιακή γη και το χρόνο… Τα «υψέλια» είναι μια νέα και πολύ μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με έδρα της ένα πολύ μικρό χωριουδάκι της Νάξου, τους Μύλους.

Οι Μύλοι είναι ένα χωριό που βρίσκεται μακριά από δρόμους, αυτοκίνητα, πολυκοσμία και το κυριότερο, είναι προστατευμένο από μεγάλες καλλιέργειες και επικίνδυνα μελισσο-τοξικά σκευάσματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις μέλισσες μας ή τα προϊόντα που αυτές παράγουν. Οι Μύλοι, αυτό μικρό, ημιορεινό χωριό, βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας των Μελάνων. Ένα μέρος όπου η άγρια βλάστηση, τα ποτάμια, το ανάγλυφο και η σύσταση του εδάφους θυμίζουν έναν μικρό παράδεισο. Γενικότερα η ισορροπία που υπάρχει στο τοπικό περιβάλλον και όλη αυτή η βιοποικιλότητα που μας περιβάλει εδώ, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ευζωία των αγαπημένων μας μελισσών και την παραγωγή άριστων μελισσοκομικών προϊόντων.

Η ενασχόληση μας με την μελισσοκομία, ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια με το να προσφέρουμε απλά ένα χέρι βοήθειας σε φίλους μας, με μεταφορές μελισσιών, τρύγους κλπ. Με τα χρόνια να περνούν, η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για αυτό το εκπληκτικό πλάσμα, την μέλισσα, την ιστορία της από τα αρχαία χρόνια, για τα θαυματουργά παράγωγα της κυψέλης και για την μελισσοκομία, τον τεράστιο ρόλο που παίζει αυτό το μικρό έντομο ως ο βασικότερος επικονιαστής σε ολόκληρο τον πλανήτη, όλο και μεγάλωνε…

Έφτασε λοιπόν η μέρα που το πήραμε την απόφαση να αποκτήσουμε τα πρώτα δικά μας μελισσάκια!

Ξεκινήσαμε με λίγα μικρά μελίσσια και σιγά – σιγά… με αργά, μικρά και σταθερά βήματα, εξελιχθήκαμε. Η μελισσο-οικογένεια μας μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει. Μπορεί να είμαστε μία μικρή και νέα οικογενειακή επιχείρηση αλλά στην μελισσοκομική μας πορεία ανακαλύψαμε ότι οι προγονοί μας, είχαν κι εκείνοι μελίσσια… τα λεγόμενα κεραμικά υψέλια… Μπορεί να παρακάμψαμε λίγες γενιές αλλά όπως φαίνεται το αίμα δεν ξεχνάει… Οι ρίζες μας τράβηξαν πίσω… στο μικρό χωριό και στις μέλισσες μας.

Ωστόσο, πέρα από την παραδοσιακή ενασχόληση μας, την μελισσοκομία, φροντίζουμε να είμαστε πάντα ενημερωμένοι για κάθε τι που αφορά τις μέλισσες και την μελισσοκομία, παρακολουθώντας συχνά ειδικά σεμινάρια, διημερίδες, παρουσιάσεις επιστημόνων… φροντίζοντας να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με φίλους, αξιόπιστους συνάδελφους μελισσοκόμους, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και συζητάμε για μελισσοκομικά ζητήματα… διαβάζοντας βιβλία, περιοδικά, την μοναδική Ελληνική μελισσοκομική βιβλιογραφία η οποία είναι γραμμένη από εξαιρετικούς επιστήμονες και προσπαθούμε πάντα να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας πάνω σε αυτό που κάνουμε και να βελτιώνουμε τις πρακτικές μας… για το καλό των μελισσών μας, των προϊόντων που παράγουν και κατ’ επέκταση, για το καλό όλων μας.

Καθώς είμαστε μια νέα, μικρή επιχείρηση και έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα την καλή υγεία και ευζωία των μελισσών μας, η παραγωγή μας είναι σχετικά περιορισμένη και αυτό σημαίνει ότι ορισμένες φορές ίσως κάποια προϊόντα να μην είναι διαθέσιμα για ορισμένο διάστημα. Γι’αυτό το λόγο λοιπόν και για να μην σας αφήσουμε απογοητευμένους και ακάλυπτους, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με φίλους και συναδέλφους, με τους οποίους ταιριάζουμε στον τρόπο σκέψης, στην ιδεολογία, που σέβονται τις μέλισσες, τον καταναλωτή και τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν.

Επίσης, επιλέξαμε να συνεργαστούμε και με ορισμένους καλούς μας φίλους, οι οποίοι παράγουν ορισμένα «μη μελισσοκομικά» αλλά κατά τα άλλα, άριστα Ναξιακά προϊόντα, ώστε να σας δώσουμε την δυνατότητα και την ευκαιρία να μπορέσετε να τα δοκιμάσετε, μέσω του νέου μας ηλεκτρονικού μας καταστήματος.

Επανήλθαμε στον χώρο της μελισσοκομίας λοιπόν… και με πρώτιστο μέλημα μας να προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε στις μέλισσες μας… Με τη βοήθεια της φύσης, του ιδιαίτερου μικροκλίματος των Μύλων και με την επίσης ιδιαίτερη και μοναδική συνεργασία που έχουμε αποκτήσει, με τους φίλους, τους συναδέλφους και κυρίως με τα αγαπημένα μας μικρά, φτερωτά πλασματάκια, είμαστε πλέον σε θέση και με μεγάλη μας τιμή και χαρά, να μπορούμε να μοιραζόμαστε μαζί σας, όλα αυτά τα ωφέλιμα και θαυματουργά προϊόντα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προτίμηση κι ελπίζουμε να απολαύσετε όλα αυτά τα προϊόντα και να τα χαρείτε, τόσο όσο κι εμείς!