Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ο ρόλος των μελισσών στον πλανήτη μας, είναι ζωτικής σημασίας. Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει τις μέλισσες απλά με το μέλι, αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το έργο που συντελεί η μέλισσα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Οι μέλισσες με την επικονίαση που πραγματοποιούν, κρατούν ολόκληρα οικοσυστήματα σε ισορροπία, ενισχύουν την βιοποικιλότητα στις εκτάσεις που βρίσκονται και πετούν και αποτελούν δείκτη υγείας της κάθε περιοχής.

Χωρίς τις μέλισσες είναι ζήτημα λίγων μόνο χρόνων, να έρθουμε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη και χειρότερη επισιτιστική κρίση που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα και ολόκληρος ο πλανήτης μας. Γι’αυτόν τον λόγο άλλωστε και ο ΟΗΕ όρισε την 20η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, επειδή πρόκειται για το πολυτιμότερο και σημαντικότερο έντομο του πλανήτη. Χωρίς τις μέλισσες θα εξαφανίζονταν πολλά είδη φυτών, φρούτων, λαχανικών και παράλληλα, εκτός από την χλωρίδα θα εξαφανιστούν και πολλά είδη της επίσης πολύτιμης πανίδας μας…

Δυστυχώς τα δεδομένα μας δείχνουν ότι κάθε χρόνο οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση. Εκατομμύρια κυψέλες μένουν άδειες αφού οι μέλισσες τους πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να τις βοηθήσουμε;

 • Μπορούμε να φυτέψουμε μελισσοκομικά δέντρα και φυτά στις βεράντες, στους κήπους και στα περιβόλια μας. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και τις γνωστές μας μέλισσες που έχουν και οι μελισσοκόμοι μας στις κυψέλες τους αλλά και τις “άγριες” μέλισσες που είναι χιλιάδες διαφορετικά ήδη και είναι υπερ-πολύτιμες για το περιβάλλον.
 • Μπορούμε να επιλέξουμε να αγοράζουμε το μέλι μας (ή οποιοδήποτε άλλο μελισσοκομικό προϊόν) από ντόπιους παραγωγούς – μελισσοκόμους. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε έναν κλάδο ο οποίος έχει μεγάλη ανάγκη από την στήριξη μας και του δίνουμε την δυνατότητα να μπορεί να προσφέρει κι αυτός με τη σειρά του το καλύτερο δυνατό στις μέλισσες του.
 • Ίσως θα μπορούσαμε ακόμη και να ασχοληθούμε οι ίδιοι με τις μέλισσες και την μελισσοκομία. Αυτό όμως είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, γνώσεις, εξοπλισμό, χώρο και πολλά πολλά άλλα πράγματα, τα οποία δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν αδύνατο, το να μπορεί κανείς έτσι απλά να γίνει μελισσοκόμος.

Άλλος ένας τρόπος να βοηθήσουμε είναι υιοθετώντας ένα μελίσσι!

Αν υιοθετήσουμε ένα μελίσσι, συντελούμε ενεργά στο να αυξηθεί ο πληθυσμός των μελισσών. Το μελίσσι που πρόκειται να υιοθετήσουμε και με τα χρήματα που δίνουμε για αυτό, το βοηθάμε να επιβιώσει και να αντέξει απέναντι στις δύσκολες συνθήκες.

Επίσης, βοηθάμε στο να μπορέσει ο μελισσοκόμος να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που αυτό απαιτεί.

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάμε στο να αυξηθούν ακόμα και να σωθούν μερικές ακόμα από τις πολύτιμες κι αγαπημένες μας μέλισσες

Πώς υπολογίζεται το κόστος, τα έξοδα και πως δικαιολογούνται αυτά τα ποσά;

 1. Ξεκινώντας από την αγορά μιας απλής ξύλινης κυψέλης, της οποίας η τιμή αρχίζει από τα 50€ μ.ο. (χωρίς τις μέλισσες, πλαίσια, κλειδιά, χερούλια, βάψιμο και άλλα απαραίτητα)
 2. Το κόστος των μελισσών ξεκινάει μ.ο. από τα 75€.
 3. Η κυψέλη πρέπει να βαφτεί (για να μην καταστραφεί από τις καιρικές συνθήκες και για να μην εισχωρεί υγρασία εντός της κυψέλης, η οποία προκαλεί προβλήματα και βλάπτει σοβαρά τις μέλισσες μας). Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι μη μελισσο-τοξικά και συνήθως είναι και πιο ακριβά από τα κοινά χρώματα.
 4. Η κυψέλη πρέπει να πυροσφραγιστεί (καθώς αυτό απαιτείται από το νόμο). Άρα χρειάζεται και υγραέριο.
 5. Τα μελίσσια τοποθετουνται μακριά από σπίτια, οικισμούς, εντατικές καλλιέργειες, μποστάνια με ζώα, μέρη που επισκέπτεται κόσμος και που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα, μακριά από δρόμους, κλπ… Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα μελίσσια πρέπει να τοποθετηθούν μακριά, σε κάποιο βουνό, πλαγιά, σε δημόσιο χώρο (εφόσον ενημερωθεί και το επιτρέπει η αρμόδια δημόσια υπηρεσία) ή σε ιδιόκτητο χώρο με παραχώρηση ή με μίσθωση. Άρα, εδώ μιλάμε για αποστάσεις, καύσιμα, ενοίκιο, μεταφορά μελισσών, προμηθειών κλπ και αρκετό χρόνο και χρήμα που πρέπει να ξοδέψει ο μελισσοκόμος.
 6. Τα μελίσσια είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο… μόνα τους, σε κάποιο βουνό… μακριά από τα βλέμματα και μακριά από τον ίδιο τον μελισσοκόμο… εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι μπορεί κάποιες φορές ο μελισσοκόμος να έρθει αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις… πχ κλοπή, βανδαλισμός, καταστροφή που προκάλεσε ο καιρός ή κάποιο ζώο, κλπ με ότι όλα αυτά συνεπάγονται.
 7. Η μελισσοκομία στην Ελλάδα ασκείται παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς όμως όσο περνούν τα χρόνια, η μελισσοκομία στην χώρα μας συρρικνώνεται… Είναι μια πολύ αξιόλογη, αξιέπαινη και αξιαγάπητη ενασχόληση. Είναι όμως και πολύ δύσκολη. Απαιτείται πολύ κουβάλημα, πολλά έξοδα, πολύ ξενύχτι, μαστορέματα, χώρος, χρόνος, συντήρηση εξοπλισμού, ανανέωση εξοπλισμού, διάβασμα, ενημέρωση, δύσκολους και αυστηρούς νόμους, κλπ.

Άρα λοιπόν, μπορεί κανείς να κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό στο μυαλό του και πολύ γρήγορα θα καταλάβει ότι τα έξοδα και ο χρόνος που απαιτείται, είναι αρκετά και οι τιμές του προγράμματος υιοθεσίας είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν απορίες. Για παράδειγμα: “αφού είναι τόσο δύσκολη και πολυέξοδη εργασία, γιατί συνεχίζετε “; Εύλογη ερώτηση…

Απάντηση:

Συνεχίζουμε γιατί:

 1. Αγαπάμε πάρα πολύ τις μέλισσες!
 2. Χωρίς τις μέλισσες κινδυνεύει η ανθρωπότητα και ολόκληρος ο πλανήτης μας.
 3. Βοηθάμε τις μέλισσες και την διατήρηση της ισορροπίας της βιοποικιλότητας του τόπου μας.
 4. Η μελισσοκομία, καθώς και η άμεση επαφή με τη φύση, η σύνδεση, η επικοινωνία που με τον καιρό γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον, με αυτό το εκπληκτικό πλάσμα (την μέλισσα) και η εναρμόνιση με τη φύση και το περιβάλλον, είναι μια υπέροχη ενασχόληση είτε ασκείται επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά.
 5. Συνεργαζόμαστε με τις μέλισσες μας και τις φροντίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε… μέσα από αυτήν την συνεργασία, εμείς κερδίζουμε λίγο μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό, κλπ προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες μας. Αυτά τα πολύτιμα και ποιοτικά προϊόντα που έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι αλλά μας δίνεται η ευκαιρία να μπορούμε να τα προσφέρουμε και στους συνανθρώπους μας.

Υιοθεσία μελισσιού

Το πρόγραμμα υιοθεσίας ενός μελισσιού είναι για 1 χρόνο και το κόστος είναι 100,00€ /έτος (12 μήνες). Με την πληρωμή του προγράμματος, μετά από λίγες μέρες θα σας στείλουμε 1 πακέτο με 12 βαζάκια μέλι των 250γρ ή 6 βαζάκια των 500γρ (μισά θυμαρίσιο + μισά ανθόμελο).

Με την υιοθέτηση του μελισσιού, αγοράζεται καινούργια ξύλινη κυψέλη και αν το επιθυμείτε, μπορείτε να την “βαφτίσετε” με το όνομα που θέλετε!

Σε κάθε περίπτωση:

 1. Το πακέτο με τα προϊόντα σας αποστέλλονται με μεταφορική εταιρία, λίγες μέρες μετά από την έναρξη – συμμετοχή σας στο πρόγραμμα υιοθεσίας και στην δ/νση που μας έχετε δηλώσει.
 2. Θα λαμβάνετε φωτογραφίες με email και θα ενημερώνεστε για την πορεία του μελισσιού σας και αν θέλετε, μπορείτε να μας δώσετε τα στοιχεία σας και να σας στείλουμε μια όμορφη βεβαίωση – πιστοποιητικό για την συμμετοχή σας… Όλα αυτά, χωρίς κάποια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση φυσικά.
 3. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν (απόσταση, καιρικές συνθήκες, εποχή, προγραμματισμένες εργασίες, κλπ) και μέχρι να λήξει η διάρκεια της υιοθεσίας, κατόπιν συνεννόησης που θα έχει προηγηθεί, μπορούμε να επισκεφθούμε παρέα το μελίσσι που υιοθέτησατε.