Προϊόντα
Αγνά προϊόντα από την υπέροχη φύση της εύφορης Νάξου. Αφήνουμε την φύση να κάνει τη δουλειά της χωρίς βιασύνη και σας προσφέρουμε τους καρπούς της, που τρυγήσαμε με αγάπη και φροντίδα.
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους μελισσοκόμους, είναι το: πώς μπορεί να γίνει με επιτυχία, η εισαγωγή και η αποδοχή, μιας νέας, γονιμοποιημένης βασίλισσας σε μία παραφυάδα.
Παρακάτω σας περιγράφουμε ορισμένους «κανόνες», που εμείς τουλάχιστον τηρούμε κι εφαρμόζουμε κατά τη διαδικασία εισαγωγής νέων γονιμοποιημένων βασιλισσών (σε νέες παραφυάδες), στο μελισσοκομείο μας.
Ιδανικά, οι παραφυάδες που πρόκειται να υποδεχτούν τη νέα βασίλισσα, θα πρέπει να έχουν “κοπεί” την ίδια ημέρα.
*Αν οι παραφυάδες, δεν έχουν κοπεί αυθημερόν αλλά κάποιες μέρες νωρίτερα, τότε θα πρέπει προηγουμένως να ελέγξουμε πολύ καλά τα πλαίσια, για κελιά που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί και να τα καταστρέψουμε.
Αν έχει απελευθερωθεί, δεν ενοχλούμε την παραφυάδα. Κλείνουμε την κυψέλη με το καπάκι της και θα επιθεωρήσουμε σε λίγες μέρες.
Αν η βασίλισσα δεν έχει απελευθερωθεί, θα την απελευθερώσουμε εμείς.
*Κρατάμε το κλουβάκι με το ένα χέρι ανάποδα (με το συρταρωτό πορτάκι προς τα κάτω – ακριβώς πάνω από τα πλαίσια), σε πολύ κοντινή απόσταση από τους κηρηθροφορείς (σχεδόν τους αγγίζουμε) και με το άλλο χέρι σιγά – σιγά και προσεχτικά, ανοίγουμε, ακουμπάμε απαλά το κλουβάκι και αφήνουμε τη βασίλισσα να βγει, προς τα κάτω.
Κανονικές επιθεωρήσεις μπορούμε να ξεκινήσουμε μια εβδομάδα με δέκα μέρες αργότερα.
*σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, Ελλήνων ερευνητών/επιστημόνων, ακόμα και μετά από μια επιτυχημένη εισαγωγή της νέας γονιμοποιημένης βασίλισσας, το μελίσσι παραμένει αναστατωμένο για ακόμα 5-6 μέρες. Λαμβάνοντας αυτό λοιπόν στα υπόψη, κάνουμε λίγη υπομονή, προτού ξεκινήσουμε κανονικές επιθεωρήσεις με καπνό, μετακινήσεις πλαισίων ή οποιουσδήποτε χειρισμούς γενικότερα.
*καθόλη την διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω και σε κάθε βήμα μας, οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι αρμονικές και ήρεμες, καθώς δεν θέλουμε να αναστατωθούν οι μέλισσες αλλά ούτε και η βασίλισσα να αρχίσει να συμπεριφέρεται νευρικά (κάτι το οποίο θα μπορούσε να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα). Για τους ίδιους λόγους δεν χρησιμοποιούμε ούτε καπνό το συγκεκριμένο διάστημα
Με λίγα λόγια αυτοί είναι οι χειρισμοί που εμείς τουλάχιστον, εφαρμόζουμε στα δικά μας μελίσσια και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών νέων γονιμοποιημένων βασιλισσών σε νέες παραφυάδες, γίνονται με επιτυχία.
Ελπίζω, όλα τα παραπάνω να σας φάνηκαν χρήσιμα…
Καλή σας επιτυχία λοιπόν!