Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους μελισσοκόμους, είναι το: πώς μπορεί να γίνει με επιτυχία, η εισαγωγή και η αποδοχή, μιας νέας, γονιμοποιημένης βασίλισσας σε μία παραφυάδα.

Παρακάτω σας περιγράφουμε ορισμένους «κανόνες», που εμείς τουλάχιστον τηρούμε κι εφαρμόζουμε κατά τη διαδικασία εισαγωγής νέων γονιμοποιημένων βασιλισσών (σε νέες παραφυάδες), στο μελισσοκομείο μας.

 

Ιδανικά, οι παραφυάδες που πρόκειται να υποδεχτούν τη νέα βασίλισσα, θα πρέπει να έχουν “κοπεί” την ίδια ημέρα.

 

  1. Την πρώτη μέρα, τοποθετούμε το κλουβάκι με τη νέα μας βασίλισσα, σε κάθετη θέση (με το ζυμαράκι προς τα κάτω) και μεταξύ πλαισίων με γόνο. Τροφοδοτούμε την παραφυάδα με ένα ζυμάρι.

*Αν οι παραφυάδες, δεν έχουν κοπεί αυθημερόν αλλά κάποιες μέρες νωρίτερα, τότε θα πρέπει προηγουμένως να ελέγξουμε πολύ καλά τα πλαίσια, για κελιά που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί και να τα καταστρέψουμε. 

 

  1. Την 2η μέρα, ανοίγουμε τα πορτάκια του κλουβιού και ξανά τοποθετούμε το κλουβάκι στη θέση του (χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καπνό).

 

  1. Την 3η μέρα  ελέγχουμε αν έχουν καταναλώσει οι μέλισσες το ζυμαράκι κι αν έχει απελευθερωθεί η βασίλισσα (χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καπνό).

Αν έχει απελευθερωθεί, δεν ενοχλούμε την παραφυάδα. Κλείνουμε την κυψέλη με το καπάκι της και θα επιθεωρήσουμε σε λίγες μέρες.

Αν η βασίλισσα δεν έχει απελευθερωθεί, θα την απελευθερώσουμε εμείς.

*Κρατάμε το κλουβάκι με το ένα χέρι ανάποδα (με το συρταρωτό πορτάκι προς τα κάτω –  ακριβώς πάνω από τα πλαίσια),  σε πολύ κοντινή απόσταση από τους κηρηθροφορείς (σχεδόν τους αγγίζουμε) και με το άλλο χέρι σιγά – σιγά και προσεχτικά, ανοίγουμε, ακουμπάμε απαλά το κλουβάκι και αφήνουμε τη βασίλισσα να βγει, προς τα κάτω. 

 

  1. Την 6-7η μέρα από την εισαγωγή του κλουβιού με την βασίλισσα ελέγχουμε (χωρίς καπνό) αν έχει γίνει η αποδοχή της βασίλισσας. Αν δούμε την ίδια την βασίλισσα ή αυγό ημέρας, τότε η αποδοχή της βασίλισσας από τις μέλισσες έχει γίνει με επιτυχία. Κλείνουμε την κυψέλη χωρίς να αναστατώσουμε τις μέλισσες.

 

Κανονικές επιθεωρήσεις μπορούμε να ξεκινήσουμε μια εβδομάδα με δέκα μέρες αργότερα.

*σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, Ελλήνων ερευνητών/επιστημόνων, ακόμα και μετά από μια επιτυχημένη εισαγωγή της νέας γονιμοποιημένης βασίλισσας, το μελίσσι παραμένει αναστατωμένο για ακόμα 5-6 μέρες. Λαμβάνοντας αυτό λοιπόν στα υπόψη, κάνουμε λίγη υπομονή, προτού ξεκινήσουμε κανονικές επιθεωρήσεις με καπνό, μετακινήσεις πλαισίων ή οποιουσδήποτε χειρισμούς γενικότερα.

 

*καθόλη την διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω και σε κάθε βήμα μας, οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι αρμονικές και ήρεμες, καθώς δεν θέλουμε να αναστατωθούν οι μέλισσες αλλά ούτε και η βασίλισσα να αρχίσει να συμπεριφέρεται νευρικά (κάτι το οποίο θα μπορούσε να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα). Για τους ίδιους λόγους δεν χρησιμοποιούμε ούτε καπνό το συγκεκριμένο διάστημα

 

  • η εισαγωγή νέων γονιμοποιημένων βασιλισσών γίνεται με επιτυχία σε νέες,  σωστές και υγιής παραφυάδες

 

  • οι υγιής παραφυάδες αποτελούνται από μέλι, γύρη, γόνο, πληθυσμό και νέα βασίλισσα γονιμοποιημένη

 

  • αν η περιοχή δεν “δίνει” αυτήν την περίοδο, τροφοδοτούμε την παραφυάδα  μας

 

  • αν τα πλαίσια είναι “μπλοκαρισμένα” φροντίζουμε να δώσουμε χώρο.

 

  • συμβαίνει κάποιες φορές η γέννα της νέας βασίλισσας να καθυστερήσει. Εφόσον έχει γίνει η αποδοχή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

 

  • ιδανικά οι παραφυάδες κόβονται την ίδια μέρα και μεταφέρονται σε άλλο μέρος πάνω από 3-5 χιλιόμετρα

 

  • αποφεύγουμε να εισάγουμε βασίλισσες σε παλιές παραφυάδες.

 

  • δεν βάζουμε βασίλισσες σε αρρενωτόκο μελίσσι

 

  • για την εισαγωγή βασιλισσών σε: αρρενωτόκα μελίσσια, μεγάλα μελίσσια, παλιές παραφυάδες κλπ, απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί και οι πιθανότητες επιτυχημένης εισαγωγής και αποδοχής της νέας βασίλισσας λιγοστεύουν.

 

Με λίγα λόγια αυτοί είναι οι χειρισμοί που εμείς τουλάχιστον, εφαρμόζουμε στα δικά μας μελίσσια και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών νέων γονιμοποιημένων βασιλισσών σε νέες παραφυάδες, γίνονται με επιτυχία.

 

Ελπίζω, όλα τα παραπάνω να σας φάνηκαν χρήσιμα…

 

Καλή σας επιτυχία λοιπόν!

author-avatar

Γαβριήλ Κονδύλης

Ο Γαβριήλ κατάγεται από τους Μύλους της Νάξου (Κυκλάδες), όπου ζει με τη σύζυγο και την οικογένεια του, διατηρεί την επιχείρηση και φροντίζει τις μελισσούλες του. Είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, απόφοιτος του Γεωπονικού Τομέα, με πτυχίο Τεχνικού Φυτικής Παραγωγής, έχει αρκετές συμμετοχές σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, διημερίδες και οτιδήποτε άλλο αφορά την ενημέρωση – εκπαίδευση πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο, την μελισσοκομία και τις μέλισσες. Μέσω άρθρων που γράφει περιστασιακά ο ίδιος, προσπαθεί για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, τόσο για μελισσοκομικά θέματα, όσο και για θέματα που απασχολούν το χωριό που ζει και γενικότερα την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο.