Το ελληνικό μέλι είναι μία ακόμη νόστιμη, γλυκαντική ουσία που έχουμε στα σπίτια και στα τραπέζια μας, ανάμεσα σε τόσες άλλες;

Είναι ένα προϊόν που το χρειαζόμαστε μόνο ή κυρίως για πχ λουκουμάδες ή μελομακάρονα;

Και τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες;

Τί άλλο παράγουν οι αγαπημένες μας μέλισσες;

Μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, κερί… όλα αυτά τα προϊόντα που βρίσκουμε στους μελισσοκόμους μας, σε τι μας ωφελούν τελικά;

Σε πολλά!

Πρόκειται για προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία και πολλά διατροφικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες,  ένζυμα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, πολυφαινόλες, μέταλλα, φλαβονοειδή, πρεβιοτικές ίνες, οργανικά οξέα, αιθέρια έλαια, φυσικές αρωματικές ύλες και πολλά άλλα…

Ποιες είναι οι ιδιότητες, οι δράσεις αυτών των προϊόντων και σε ποιες περιπτώσεις ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν;

Ας αναφέρουμε μερικές:

  • Έλεγχος βάρους & ισορροπία διατροφής
  • Στοματική υγιεινή
  • Έκζεμα
  • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
  • Καρκίνος του μαστού
  • Έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες
  • Ουρολοίμωξη
  • Προβλήματα προστάτη
  • Οστεοπόρωση
  • Μείωση ακμής
  • Μείωση χοληστερόλης
  • Πεπτικό σύστημα
  • Δερματικές παθήσεις
  • Επούλωση πληγών
  • Ουλίτιδα
  • Αύξηση επιπέδου ενέργειας
  • Εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού
  • Επιχείλιος έρπης
  • Έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
  • Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  • Μνήμη
  • Έχουν αντιική δράση
  • Καθαρή αναπνοή
  • Ανακούφιση από αλλεργίες
  • Γονιμότητα
  • Ψωρίαση
  • Βήχας
  • Και πολλά πολλά άλλα

Δηλαδή τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι φάρμακα;

Όχι, δεν είναι φάρμακα! Κι επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα προϊόντα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση, από άτομα που έχουν αλλεργίες (ή που έχουν αλλεργία αλλά δεν το γνωρίζουν). Δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο αλλά η υγεία μας πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα και χρειάζεται προσοχή.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα μελισσοκομικά προϊόντα, αν ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή μας, μπορούν να ενδυναμώσουν προληπτικά τον οργανισμό μας, είτε ακόμα και να δράσουν συνεργατικά με αυτά (με την αγωγή και τα φάρμακα), ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και ταχύτερη ανάρρωση. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας.

Τα μελισσοκομικά προϊόντα λοιπόν, δεν είναι «προϊόντα πολυτελείας» ούτε «ακριβά προϊόντα» όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν.

Είναι προϊόντα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έρχονται απευθείας από «το φαρμακείο της φύσης». Πρόκειται για ιδιαίτερα προϊόντα, τα οποία παράγονται συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, με πολύ κόπο από τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους και σε σύγκριση με άλλα επεξεργασμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, θα τολμούσαμε να πούμε το ακριβώς αντίθετο: ότι είναι πολύ φθηνά.

Η διατροφική αξία όλων αυτών των παραγώγων τις κυψέλης, των μελισσών και των μελισσοκόμων – παραγωγών είναι τεράστια, όπως και τα οφέλη που εμείς κερδίζουμε από αυτά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κερί, η πρόπολη… ακόμα και το δηλητήριο της μέλισσας, είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ιαματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, από την αρχαιότητα ως και σήμερα στη σύγχρονη ιατρική, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

author-avatar

Γαβριήλ Κονδύλης

Ο Γαβριήλ κατάγεται από τους Μύλους της Νάξου (Κυκλάδες), όπου ζει με τη σύζυγο και την οικογένεια του, διατηρεί την επιχείρηση και φροντίζει τις μελισσούλες του. Είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, απόφοιτος του Γεωπονικού Τομέα, με πτυχίο Τεχνικού Φυτικής Παραγωγής, έχει αρκετές συμμετοχές σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, διημερίδες και οτιδήποτε άλλο αφορά την ενημέρωση – εκπαίδευση πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο, την μελισσοκομία και τις μέλισσες. Μέσω άρθρων που γράφει περιστασιακά ο ίδιος, προσπαθεί για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, τόσο για μελισσοκομικά θέματα, όσο και για θέματα που απασχολούν το χωριό που ζει και γενικότερα την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο.